keskiviikko 29. elokuuta 2012

Pastaa, savulohta ja kanttarelleja

Kanttarelliaika on parhaimmillaan ja siitä kannattaakin ottaa kaikki irti. Tämä pasta on helppo ja nopea valmistaa. Makukin on kohdallaan.

2 Suurta annosta

150 g tuorepastaa
puoli litraa kanttarelleja
1 sipuli
nokare voita
noin 150-200 g lämminsavulohta
2,5 dl ruokakermaa
2 ruokalusikallista pippurituorejuustoa (Itselläni creme bonjur)
ruohosipulia
parmesaania tarjoiluun.

Laita pastan keitinvesi kiehumaan. Veden sekaan kannattaa lorauttaa hieman oliiviöljyä ja suolaa
Silppua sipulit ja pilko kanttarellit. Myös lohi kannattaa tässä vaiheessa pilkkoa pienempiin osiin. Pyörittele kanttarelleja kuumassa pannussta, jotta ylimääräinen neste niistä haihtuu (Sienistä jää jäljelle vain pieni osa).
Lisää pannulle nokare voita ja sipulit. Pehmitä sipuleita ja kanttarelleja voissa hetki ja lisää lohipalat, ruokakerma ja tuorejuusto. Anna hautua
Laita pasta kiehumaan.
Silppua kastikkeen sekaan ruohosipulia. Se saa hauta suurinpiirtein niin kauan, että pasta on kypsynyt, eli noin kolmesta viiteen minuuttia.
Tarkkaile, ettei pasta kypsy yli. Sen ollessa valmista kaada keitinvesi pois ja yhdistä kastikkeen kanssa.
Anna pastan imeä itseensä kastiketta muutama minuutti ja tarjoa parmesanlastujen kanssa.







tiistai 28. elokuuta 2012

mintulla maustettu mansikka-melonisalaatti


Mansikat sopivat ihanasti makeiden melonien seuraksi ja minttu antaa salaattiin raikkaan säväyksen.





litra mansikoita
muutama viiaple vesimelonia
1/4 hunajameloni
1/4 cantaloupemeloni
pari kourallista tuoretta minttua



Ainekset pilkotaan halutun kokoisiksi palasiksi ja sekaan silputaan tuore minttu.
Hedelmäsalaattia voi tarjoilla sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön kanssa.






Mansikkameloni-salaattia maustamattoman jugurtin kanssa aamiaiseksi

maanantai 27. elokuuta 2012

Viikonlopun veneretki

Vietin viikonloppua saaristossa, emmekä laittaneet ruokaa sen ihmeemmin, joten nyt on tyytyminen reissun valokuviin. Säät suosivat ja onnekseni pääsin marjastamaankin vähän. Sieniä en harmikseni löytänyt, ja onkireissun saaliiksi jäi noin viisi senttinen ahven, jonka päästin takaisin kasvamaan.




Savustettiin silakkafileitä

Muoviset kahvikupit olivat tosi käteviä! Ei tarvinnut pelätä rikkoutumista, ja veteen pudotessaan kuppi myös kellui




Matkaeväät



perjantai 24. elokuuta 2012

Appelsiinivalkosuklaakakku perjantain kunniaksi


Juhlisitimme ystäväni syntymäpäivää ja päätin leipoa hänelle jotain. Sain ajatuksen tähän ihanaan kakkuun Kinuskikissan blogista. Muuntelin kuitenkin ohjetta hieman.Halusin kakkuun jotain piristävää, joten lisäsin täytteeseen appelsiinin palasia, jotka raikastivat kakkua kivasti. Liivatteen määrä oli juuri sopiva. Kakkua oli helppo leikata ja se hyytyi ilman ongelmia, mutta säilytti kuitenkin samettisen moussemaisen rakenteensa.
Appelsiinin palat paljastuvat hauskasti leikatessa

Pohja:
vajaa 200 g diggestive keksejä (1/2 paketti)
75 g margariinia

 Täyte:
200 g valkosuklaata
2,5 desiä vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g appelsiini tuorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g appelsiini jugurttia.
(1 rkl appelsiini marmelaadia)
1 appelsiini tai kaksi mandariinia
1 dl appelsiinimehua
5 liivatelehteä
Irtopohjavuoan pohjalle kannattaa leikata saman kokoinen leivinpaperiympyrä, jotta kakkua on helpompi siirtää pois pohjan päältä.
Murskaa keksit, esimerkiksi kaulimella tai monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sulatettu margariini. 
Painele keksimargariiniseos irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottelemaan täytettä.
Liivatteet kannattaa laittaa kylmään veteen likoamaan jo tässä vaiheessa.
Vaahdota vaniljakastike suuressa kulhossa.
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Itse suosin vesihaudetta, sillä olen joitakin kertoja polttanut suklaan syömäkelvottomaksi mikrosulatuksessa.
Lisää vaniljavaahdon joukkoon molemmat tuorejuustot, jugurtti ja marmeladi.
Kaada sulatettu suklaa nauhana täytteen joukkoon ja sekoita hyvin
Kuori appelsiini ja poista ylimääräiset valkeat kuoret paloista. Pilko saksilla täytteen joukkoon pienehköjä palasia appelsiinilohkoista.
Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja lisää joukkoon vedessä pehmenneet liivatelehdet. Lehdet kannattaa puristella ylimääräisestä vedestä.
Sekoita mehua varmistaen, että liivate on varmasti sulanut kokonaan ja tasaisesti mehun sekaan.
Kaada mehu ohuena nauhana täytteen joukkoon kokoajan sekoittaen.
Kaada täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli. 

torstai 23. elokuuta 2012

Viikonloppubrunssi Flada 13:ssa

Kalevankadulla sijaitseva ravintola Flada 13 oli minulle aivan uusi tuttavuus. Ravintola on sen verran pieni, että pöytävaraus on suositeltavaa. Olimme varanneet kello kahdentoista kattauksen ja pöydistä oikeastaan jokainen olikin täynnä. Brunssi sisältää noutopöydän ja omeletin, johon oli mahdollista valita listalta haluamiaan täytteitä. Noutopöydän salaatit ja leivät olivat hyviä, mutta niissä ei ollut mitään todella spesiaalia. Seuralaiseni sanoi pöydän muistuttavan hieman tasokkaamman hotellin aamiaista. Sienisaalaatti oli kuitenkin hauska ja persoonallinen lisä salaattivalikoimaan. Myös jugurtti ja mysli olivat perustasoa. 

Omeletti savulohen ja paistettujen kasvisten kanssa


Pöytään tuotu omeletti oli maukas ja hyvin valmistettu. Ainakin uunitomaatti, paistetut kasvikset ja lämminsavulohi olivat hyviä lisukkeita. Kiitosta saavat myös brunssin jälkiruuat. Omenapiiras oli ihanaa, samoin kuin pöydän päässä paistettavat vohvelit, joita ystävällinen henkilökunta tarjoili pöytiin. Kaiken kaikkiaan kokemus oli positiivinen ja paikka miellyttävä, mutta 22 euroa tästä brunssista on ehkä hieman liikaa. 


Lasi kuoharia brunssin yhteydessä 3,5 e

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Rukiiset pinaattiletut

Olin haaveillut pinaattilettujen teosta koko kesän ja viimein sunnuntainta sain toteutettua aikomukseni. Näiden lettujen juju piilee tuoreessa pinaatissa, joka freesataan vain nopeasti pannulla. En ollut aiemmin käyttänyt taikinassa ruisjauhoja, mutta ne sopivat lettuihin mainiosti, eli käytän varmasti jatkossakin. Letut maistuivat perinteisesti puolukoiden kanssa, mutta myös suolaisten lisukkeiden kera.


6 desiä kevytmaitoa
3 munaa
2 desiä vehnäjauhoja
1,5 desiä ruisjauhoja
0,5 desiä ruisleseitä
0,5 tl sokeria
2 tl suolaa

pari ruokalusikallista rypsiöljyä

reilu puolilitraa tuoretta pinaattia
nokare voita

Öljyä tai voita paistamiseen

pilko pinaatti paloiksi. (Itselläni pinaatti jäi aika isoksi silpuksi, mutta se ei menoa haitannut). Freesaa pinaattia kuumalla pannulla hetki. Tarkoitus on vain hieman pehimittää pinaattia, ei kypsentää ja veltostuttaa sitä. Sekoita lettutaikinan ainekset kulhossa ja anna turvota puolisen tuntia. Lisää hieman ennen paistoa oliiviöljy ja pehmitetty pinaatti. Paista taikinasta haluamasi kokoisia lettuja ja tarjoa lisukkeiden kanssa.


Pinaattilettuja, fetaa ja rucolaa

tiistai 21. elokuuta 2012

Bataatti-fetasalaatti

Bataatin käyttö salaateissa on minulle suhteellisen uusi tuttavuus, ja pakko tunnustaa, että aluksi olin sen suhteen hieman ennakkoluuloinen. Makea bataatti suolaisen fetajuuston kanssa toimii kuitenkin loistavasti, eikä salaatti mielestäni kaipaa muuta kastiketta, kuin oliiviöljyä ja balsamicoa.


muutamaan erilaista salaattia maun mukaan (itselläni oli tammenlehtisalaattia, rucolaa ja tuoretta pinaattia )
kirsikkatomaatteja
avokado
hyvää fetajuustoa
bataatti
auringonkukan tai kurpitsan siemeniä
oliiviöljyä ja balsamicoa


Keitä kuorittu bataatti pehmeäksi, jättäen se vielä kuitenkin kiinteäksi.
Kuori paksuimmat kuoret pois ja kuutioi bataatti suurehkoiksi kuutioiksi.
Pese ja revi salaatti haluamasi kokoisiksi palasiksi.
puolita tomaatit, pilko avokado ja kuutioi feta samankokoisiksi kuutioiksi bataatin kanssa
Kokoa salaatti ja ripottele päälle auringonkukan siemeniä ja mausta oliiviöljyllä ja balsamicolla.


maanantai 20. elokuuta 2012

Ravintolapäivän fiilistelyä


Mielestäni ravintolapäivän perusajatus on kerrassaan ihana, ja olenkin osallistunut siihen aina, kun vain on ollut mahdollisuus. Olemme ystäväni kanssa suunnitelleet oman kahvilamme pystyyn pistämistä jo vuoden päivät, mutta olimme (jälleen kerran) sen verran saamattomia, että vietimme sunnuntaipäivää vain syöjien roolissa. Tasan vuosi sitten liikuimme Punavuoren suunnalla, jossa jonot olivat melkoisia, pannukakkujamme jonotimme reilu puolituntia, joten tänä vuonna päätimme suunnata Kallio-Alppila-akselille. Pienestä sateesta huolimatta ihmisiä oli jälleen kerran liikenteessä runsaasti. Karhupuistossa oli pystyssä useita kojuja. Päädyimme Vegaanisiin lihiksiin, jotka nimesimme vehiksiksi ja cup cakeihin. Tästä jatkoimme vielä AlppilaanTorniolaisten poikien Espanjalaiseen keittiöön, Mi Casa Tu Mama, jossa tarjoiltiin Gaspachoa ja paellaa. Ravintolan pitäjät levittivät meillä ystävällisesti viltit puun alle.

Vehis

Päivän päätteeksi puheet omasta Pop up kahvilastamme nousivat taas esille ja saimme tulevaan kahvilaamme kolmanne perustajan. Hän on sen verran aikaansaava, että seuraavan kerran meidänkin ravintolamme todennäköisesti näkee päivänvalon. Idea ja nimikin ovat jo valmiina!

Marjakuppikakkuja!

Parhaimmat silakkapihvit

Monien lasten tavoin minäkään en pitänyt pienenä silakkapihveistä. Ne olivat ruotoisia ja tuntuivat ikävältä suussa. Kuitenkin vanhemmiten olen alkanut päästä jyvälle niiden hienoudesta, ja nykyisin voin sanoa että hyvin tehtyinä ne lukeutuvan jopa suosikkiruokiini. Mielestäni parhaat yksilöt löytyvät kauppatorilta, Linnea-nimiseltä naiselta, joka myy veneestään itse pyytämiään ja valmistamiaan silakkapihvejä. Hintaa niille kertyy noin euron verran kappale. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä pihvit ovat useimmiten loppu iltapäivään mennessä. Haaveilen toki myös itse tekemistäni silakkapihveistä, mutta näiden jälkeen rima on sen verran korkealla, että veikkaisin niiden olevan pienoinen pettymys. 



sunnuntai 19. elokuuta 2012

Nopea marjapiiras


Tämä piirakka on täydellinen tarjottava esimerkiksi yllätysvieraille. Se on todella nopea valmistaa ja uskaltaisin väittää, että tässä reseptissä epäonnistuminen on lähes mahdotonta. Tämän todistimme itse, sillä valmistimme taikinaa niin vauhdikkaasti, että uuni unohdettiin laittaa lämpiämään, ja tämä huomattiin vasta, kun piirakan oli tarkoitus mennä sinne kypsymään. Kohtuullisen hyvin onnistui silti. Uuni ei välttämättä lämmennyt aivan tasaisesti ja piiras  jäi keskeltä jokseenkin raa'aksi (Tämä ei onnekseni näy valokuvasta). Kuitenkin syöjät olivat hyvin vieraskoreita ja tuomio puoliraasta tuotoksestan oli yksimielinen: Sopivan kostea ja mukavan pehmeä rakenne.  


2 munaa
vajaa desi sokeria
ruokalusikallinen vanilijasokeria
1 dl juoksevaa margariinia
1 tl leivinjauhetta
1 dl piimää (korvasin tällä kertaa maidolla, koska piimää ei ollut ja hyvin onnistui)
2,5 dl vehnäjauhoja, joista osan voi halutessaan korvata kaurahiutaleilla.

4-5 dl Marjasurvosta
ruokalusikallinen perunajauhoa

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen, jonka jälkeen sekaan lisätään kananmunat. piimä ja margariini. Taikina levitetään voideltuun piirakkavuokaan.

Itse käytin tällä kertaa mustikkasurvosta, ja taisi joukkoon eksyä muutama mansikkakin. Pinnalle käyvät mitkä tahansa marjat kokonaisinakin. Joukkoon lisäsin ruokalusikallisen perunajauhoa, sillä mustikkasurvos sellaisenaan sisältää paljon nestettä. Marjasurvos levitetään piirakkataikinan päälle.

Piirakkaa paistetaan 200 asteessa reilu 20 minuuttia.

Pirakka on parhaimmillaan lämpimänä tarjoiltuna vanilijajääteön tai -kastikkeen kanssa.
Piirakan päällä pari kourallista jäisiä vadelmia

lauantai 18. elokuuta 2012

Salsa tuoreista tomaateista ja paprikasta


Tällä hetkellä salsa on ehdottomasti yksi suosikkilisukkeistani ja sitä voikin syödä oikeastaan minkä tahansa kanssa ja toki sellaisenaankin. Loistavasti se toimii ainakin nachojen kanssa, leivän päällä, salaateissa, tortillojen välissä tai vaikkapa grillattujen vihannesten kylkiäisenä.
Mielestäni salsa on parhaimmillaan kun se on saanut tekeytyä viileässä muutaman tunnin.

Paistettua lohta ja salsaa



3 kypsää tomaattia                   
paprika
tuorechili
puolikas punasipuli
valkosipulin kynsi
korianteria tai lehtipersiljaa
puolikkaan limen mehu
ripaus suolaa ja pippuria
loraus oliiviöljyä

Tomaatti ja paprika pilkotaan kuutioiksi ja sekaan silputaan tuore chili, jota voi maun mukaan lisätä enemmän tai vähemmän, kuin ohjeessa. Tomaateista kannattaa pilkottaessa poistaa sisus, jotta salsasta ei tule kovin vetistä.
Sekaan pilkotaan sipuli ja valkosipulinkynsi.
Lopuksi salsa maustetaan silputulla korianterilla, limen mehulla, suolalla ja pippurilla sekä oliiviöljyllä.
(Vinkkinä: Salasasta saa ruokaisampaa lisäämällä joukkoon esimerkiksi kikherneitä)