keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Se mistä kaikki puhuvat, eli Avokadopasta



Nyt minunkin oli sitä kokeiltava, nimittäin avokadopastaa. Tästä ohjeesta puhutaan ja kirjoitetaan kaikkialla. Ruoka joka on helppo ja nopea valmistaa, ja joka lisäksi kuulemma maistuu taivaalliselta.

Kuten monesti suuren hehkutuksen jälkeen, omat odotukseni olivat todella korkealla. Rakastan parmesania, avokadoa, chiliä, tarkemmin ajateltuna kaikkia pastan raaka-aineita, joten ruuan on pakko maistua hyvältä. Pasta olikin erinomaista. Suolaa voi lisätä rohkeasti, sillä se on ruuan juju. Ruokaa kannattaa valmistaa kerralla syötävä annos, sillä oman kokemukseni mukaan se ei parane lämmitettäessä.

Avokadopasta ei välttämättä ole maailman kuvauksellisin ruokalaji, tosin suuri vika on varmasti myös kuvaajassa. 

1-2 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chili
2 kypsää avokadoa
1 lime
1/2 dl oliiviöljyä
kaksi kourallista lehtipersiljaa
1 dl raastettua parmesania
1 dl raastettua pecorinoa
puolisen kiloa spagettia

Pilko valkosipuli ja chili. Siirrä ne kulhoon ja purista joukkoon limetti. Halkaise avokado, poista siemen ja kuoret ja kuutioi. Hienonna lehtipersilja ja raasta juustot. Lisää kulhoon avokado, persilja, oliiviöljy ja juustoraasteet. Sekoita ja lisää suolaa ja pippuria

HUOM! Seos saa tässä vaiheessa olla kunnolla suolattua, jotta valmiissa pastassa on makua.

Keitä spagetti hyvin suolatussa vedessä kypsäksi, mutta niin että se edelleen tuntuu hampaissa (al dente). Ota säilöön desin verran keitinvettä.

Lisää keitinvettä kastikkeeseen (vettä voi lisäillä vähitellen) ja sekoita pasta ja avokadokastike toisiinsa.

Tarjoa parmesanraasteen ja mustapippurin kanssa.




torstai 15. marraskuuta 2012

Kesäkurpitsakeitto

Tämän keiton resepti ei ole juuri nyt kovin ajankohtainen, sillä kesäkurpitsa-aika oli valitettavasti kauan aikaa sitten. Keiton maistuu toki hyvältä ulkomaisista kasviksistakin valmistettuna ja lämmittää mukavasti marraskuun koleudessa.

2 kesäkurpitsaa
1 purjo
1 valkosipulin kynsi
1 rkl öljyä
reilu litra kasvislientä
paketti koskenlaskijaa
1 tl timajamia
puolikas nippu tuoretta persiljaa

Huuhdo kesäkurpitsa ja kuutioi se. (Kuoria ei tarvitse poistaa, mutta ulkomaisista yksilöistä sen voi halutessaan tehdä)
Kuutioi purjo ja valkosipuli. Kuumennä öljy kattilassa ja lisää molemmat pilkotut sipulit. Pehmittele hetki.
Lisää Kesäkurpitsakuutiot ja kasvisliemi. Anna kiehua noin puoli tuntia.
Pienennä levyä ja lisää koskenlaskijajuusto ja anna sen sulaa hitaasti keiton joukkoon. Lisää timjamia ja tuoretta persiljaa sekä tarvittaessa suolaa.
Soseuta keitto sauvasekottimella pehmeän tasaiseksi.






perjantai 9. marraskuuta 2012

International House Of Pancakes

International house of pancakes, eli tuttavallisemmin IHOP on klassikkoaseman Yhdysvalloissa saavuttanut ravintolaketju, joka siis nimensä mukaisesti on erikoistunut amerikkalaisiin pannukakkuihin. 

New Yorkissa vieraillessani, minun oli päästävä maistamaan kyseisen ravintolan herkkuja, ja toisiksi viimeisenä aamunani suuntasinkin aamiaiselle IHOP:iin. Ravintolan milijöö ei ollut kovin houkutteleva, sillä se muistutti pikaruokapaikkoja, tosin se oli kyllä odotettavissakin. Listalta löytyi sekä suolaisia, että makeita pannukakkuvaihtoehtoja ja vaikean valinnan jälkeen päädyin mustikkapannukakkuihin, mustikkahillon ja kermavaahdon kanssa tarjoiltuna. 




Kuten kuvasta näkyy, annos oli todella suuri, joten nälkäisenä ei ainakaan tarvinnut poistua. Itse en ole tottunut kovin makeisiin ja tuhteihin aamiaisiin, joten loppua kohti syöminen teki jo hieman tiukkaa. Vaikka sisustus, lista ja toimintatavat ravintolassa ovat todella ketjumaisia, olivat pannukakut positiivinen yllätys. Asia mistä en niin kovin pitänyt, olivat kalorimäärät, jotka jokaisen annoksen perässä lukivat. Nämä mustikkapannukakut eivät ainakaan olleet keveimmästä päästä. New Yorkista varmasti löytyisi vielä parempia ja kotitekoisemman makuisia pannukakkuja, mutta tykästyin kyllä näihinkin ja ainakin voin nyt sanoa maistaneeni näitä klassikkoherkkuja! 
 

torstai 8. marraskuuta 2012

Oranssi, korianterilla maustettu keitto

En keksinyt ohjeelle parempaa nimeä, sillä raaka-aineita on niin tasaisesti, että tuntui hassulta kutsua keittoa esimerkiksi porkkana- tai baataattikeitoksi. Tai edes porkkana-bataattikeitoksi. Tämä keitto on todellinen syysflunssannujertaja! Tuore inkivääri, chili ja korianteri, auttavat tukkoiseen oloon ja pirteä väri saa hymyn huulille. Lisäsin keittoon vaaleita papuja, sillä kun keitto soseutetaan ne tekevät keiton rakenteesta samettisemman




Suuri kattilallinen

2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
pieni purjo
2 tuoretta punaista chiliä
600 g Porkkanoita
Pieni Bataatti (500 g)
Pienehkö kukkakaali (400g)
Pahvitölkillinen (230 g) valkoisia suuria papuja
1 l kasvislientä
Ruukullinen tuoretta korianteria
suolaa maun mukaan

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää pilkottu purjo, tuore chili ja raastettu inkivääri. Pehmittele hetki.
Lisää kasvisliemi ja pilkotut porkkanat, kuutioitu bataatti ja kukkakaali. Anna kiehua noin puoli tuntia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Lisää pavut ja silputtu korianteri. Soseuta sauvasekottimella ja mausta makusi mukaan. Nauti lämpimänä.

Keiton voi myös nauttia ranskankerman kanssa.



maanantai 5. marraskuuta 2012

Aamuyön paistetut nuudelit


Tullessani kotiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä minun oli tavalliseen tapaani saatava jotakin syötävää. Nämä nuudelit syntyivät aineksista, joita kaapistani löysin ja ruoka maistui hyvältä vielä sunnuntainakin. Keittiö tosin oli aamulla kuin pommin jäljiltä yöllisten kokkausteni johdosta.

Ruoka-annos ei välttämättä tässä kuvassa ole edukseen, sillä kuva on otettu valmistushetkellä aamuyöstä. Maku kuitenkin on kohdallaan


3,5 dl vettä
2,5 pientä kourallista soijapaloja
Iso pussi Mama katkarapunuudelita

1 tuore chili
1-2 valkosipulin kynttä
2 dl parsakaalin nuppuja
1,5 porkkanaa
mausteeksi:
Mitä tähän hätään kaapista saattuu löytymääm, tällä kertaa:
1 rkl öljyä
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijaa
1 tl kalakastiketta
1 rkl sitruunamehua
1 rkla osterikastiketta

Laita vesi kiehumaan ja lisää soijapalat. Anna kiehua noin 7-8 minuuttia. Lisää veteen nuudelit ja mausteet ja anna kypsyä noin 3 minuuttia. Kaada nuudelit ja soijapalat lävikköön, mutta ota keitinnestettä noin pari desiä talteen.

Silppua chili, valkosipuli, parsakaali ja porkkana.
Kuumenna suuri paistinpannu tai wok-pannu ja paista kasviksia oliivi-ja seesamiöljyssä muutama minuutti. Lisää kalakastike.

Kaada joukkoon nuudelit ja hämmentele muutama minuutti. Mausta soijalla, sitruunamehulla, osterikastikkeella ja nuudeleiden keitinliemellä.

Osterikastike



torstai 1. marraskuuta 2012

BubbleTea

Ystäväni vei minut New Yorkissa Bubbletea-baariin eli suomalaisittain juomaan kuplateetä. En ollut aiemmin edes kuullut kyseisestä juomasta, joten minulla ei ollut aavistustakaan, mitä tuleman pitää.

Bubbletea on Taiwanista kotoisin oleva juoma, joka on ilmesesti suuri hitti ainakin Japanissa ja myös Yhdysvalloissa bubbletea-baareja on paljon. Juoma sisältää teetä, maitoa ja bubbleja eli pieniä palleroita/kuplia, jotka googlettelun jälkeen paljastuivat tapioca-helmiksi. Tee on mahdollista nauttia joko lämpimänä tai kylmänä, jolloin sekaan lisätään jääpaloja.




Asematunnelissa on kyseiseen herkkuun erikoistunut paikka toiminut jo jonkin aikaa, mutta minä ja ystäväni päätimme kokeilla Eerikinkadulla sijaitsevaa E2-kahvilaa. Jossa valikoima on paljon pienempi, esimerkiksi tapioka-helmiä on tarjolla vain yhtä makua.



Niin, ja mikä sitten onkaan oma mielipiteeni kuplateestä? 
No, en ole vielä aivan varma pidänkö kyseisestä juomasta vaiko en. Ainakin toivoisin, että sitä saisi ostaa pienemmän kokoisina annoksina, sillä jokaisella (kaikilla kahdella) kerralla puolet juomastani on jäänyt juomatta. Itselläni bubbletea vaatii sellaisen fiiliksen, että mieleni tekee jotain sokerista ja esanssista, mikä ei kohdallani ole kovin tavallista.


maanantai 29. lokakuuta 2012

Linssipyörykät

Hiljaiseloni täällä, johtuu siitä, että vietin juuri ihanaisen viikon New Yorkissa. Ruoka-aiheisia postauksia matkaltani luvassa myöhemmin. Arkeen ja rutiineihin paluu ei ole ollut kovin helppoa tai houkuttelevaa. Huomasin kuitenkin, että arkiset mutta maukkaat linssipyörykät auttoivat edes hieman.



2,5 dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 pientä porkkanaa
puolikas punainen paprika
loraus oliiviöljyä
vajaa desi aurkingonkukansiemeniä
pieni purkki tomaattipyrettä
0,75 dl kaurahiutaleita
0,75 dl korppujauhoja
1 muna
suolaa
1,5 tl inkivääritahnaa
chilitahnaa maun mukaan
1 tl tandoorimaustetta


Keitä linssejä ohjeen mukaan jotta ne kypysvät ja kaada keitin vesi pois. Soseuta linssit hieman jäähtyneinä. Pilko sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi ja raasta porkkana (Myös kasvikset voi soseuttaa, mutta itse pidän siitä, että pyörykät eivät ole aivan hienojakoisia, joten tein kasviksista varsin pieniä kuutioita ja raastetta). Kuullota öljyssä pannulla, niin, että kasvikset pehmenevät.

Sekoita linssisoseen joukkoon kuullotetut kasvikset, auringonkukansiemenet, tomaattipyree, kaurahiutaleet, korppujauho ja kananmuna. Mausta taikina suolalla, inkivääri- ja chilitahnalla sekä tandoorimausteella. Paista uunissa 200:ssa asteessa noin 20 minuuttia.





maanantai 15. lokakuuta 2012

Blondi viiniostoksilla

Pyydän anteeksi kaikilta viiniasiantuntijoilta, sillä kyllä vain, ostin tämän viinipullon pelkästään sen ulkonäön perusteella...



Onneksi pullolla ei ollut hintaa, kuin vajaa yhdeksisen euroa. Mikään mieletön makuelämys se ei ollut, mutta toimi ihan hyvin seurustelujuomana ystävien kanssa. Lisäksi kaavailen pullosta jonkinlaista sisustuselementtiä, mutta se jää nähtäväksi. Ihanaa viikonjatkoa!


keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Suppilovahveropiiras

Sienipiiras on klassikko, ja tässä oma versioni siitä. Tässä ohjeessa pelkkää piiraspohjaa paistetaan uunissa hetki. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mutta omasta mielestäni suolaisen piiraan pohja on parhaimmillaan rapeana ja kunnolla kypsyneenä. 





Pohja:
2 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
1 1/4 dl kermaviiliä
1 tl suolaa

Annostele jauhot kulhoon ja sekoita niiden joukkoon leivinjauhe. Sulata margariini ja lisää se, sekä kermaviili jauhojen joukkoon ja sekoita. Mausta suolalla ja painele taikina vuokaan (taikinasta riittää tavalliseen 24 cm halkasijaltaan olevaan piirakkavuokaan)
Laita uuni 175 asteeseen ja anna kuumentua. Laita pohja uuniin kymmeneksi minuutiksi, jotta se saa kohota ja kypsyä hieman.  Piiraan ollessa uunissa voidaan aloittaa täytteen valmistus. Pohjan kanssa kannattaa olla tarkka sillä sitä ei kannata pitää uunissa kymmentä minuuttia kauempaa.

Täyte:
litra suppilovahveroita
1 sipuli
1/2 purjo
1 dl soijarouhetta
1 muna
2 dl ruokakermaa
1 1/4 dl kermaviiliä
suolaa
pippuria
timajamia
2 dl emmentalraastetta

Laita soijarouhe veteen turpoamaan. Desiin soijarouhettä käytetään 2 desilitraa nestettä ja turvotusaika on noin 10 minuuttia. Rouheeseen kannattaa lisätä ripaus suolaa.
Silppua suppilovahverot ja pyörittele niitä kuumalla pannulla, jotta neste haihtuu. Lisää nokare  voita ja lisää silputtu sipuli ja purjo. pehmittele voissa. Lisää lopuksi pannulle turvonnut soijarouhe ja paista pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Mausta suolalla, pippurilla ja timajmilla.
Levitä sieni-sipulitäyte piiraspohjan päälle.
Sekoita kulhossa toinen puolikas kermaviilipurkista ja ruokakerma. Lisää ripaus suolaa. Sekoita joukkoon kananmuna niin että sen rakemme varmasti rikkoutuu kunnolla. Levitä seos piirakan päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa 175 asteessa reilu puolituntia.



sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Suppilovahvero-tofupihvit

Pääsin syksyn ensimmäiselle (ja ajanpuutteen takia mahdollisesti viimeiselle) sienestysretkelle lauantaina. Vajaan kahden tunnin saaliina sain nelisen litraa suppilovahveroita, ei mikään hukkareissu siis! Perinteisen sienikeiton lisäksi päädyin valmistamaan tofu-suppilovahveropihvejä.



En tiedä mistä johtuu, että kasivspihvien paistaminen on minulle äärimmäisen hankalaa. Sanoisin jopa mahdotonta. Olen yrittänyt etsiä vinkkejä pihvien paistamiseen, lisännyt ohjeeseen kananmunan enkä ole säästellyt öljyn määrässä paistaessani, mutta silti saan tavallisesti aikaan vain riekaleita. Tälläkin kertaa luovutin suosiolla ja muotoilin taikanasta jonkinasteisia pyöryköitä, jotka sitten levähtivät pannussa kuitenkin. Siispä näistäkään pihveistä ei mitään kaunokaisia tullut. Onneksi maku oli kohdallaan.

litra suppilovahveroita
1 sipuli
rkl voita
450 g pehmeää tofua
3 rkl silputtua ruohosipulia
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen

Haihduta sienistä silputuista neste kuumalla pannulla ja lisää voi ja kuutioitu sipuli. Pehmittele hetki.
Sekoita kulhossa tofu, sieni-sipulisekoitus, ruohosipuli, kananmuna, korppujauhot ja mausta suolalla ja pippurilla.

Anna taikinan turvota hetki ja paista pannulla öljyssä, kunnes pihvit tai pyöryjät ovat kauniin ruskeita.

kuten kuvasta voi huomata, pihvienpaistovinkkejä otetaan ilomielin vastaan





torstai 4. lokakuuta 2012

Haukimurekepihvit



Sain mökkituliaisena haukifileen ja mietinkin pitkään mitä siitä valmistaisin. Lopulta päädyin haukimurekepihveihin, sillä hauki on melko ruotoinen ja vähän rasvaa sisältävä kala, joten ajatus paistetusta, kuivasta ja ruotoisesta kalapalasta ei houkuttanut. Näissä pihveissä suurin työ on ehdottomasti kalan jauhamisessa, muuten ohje on hyvin simppeli ja nopea toteuttaa.

Tämä ohje on todella perinteinen, mutta halutessaan pihvitaikinaan voi lisätä oikeastaan mitä tahasa, kuten lempiyrttejä tai vaikkapa sipulia ja valkosipulia. Myös esimerkiksi feta- tai parmesanjuusto sopivat pihveihin hyvin. Tällä kertaa en halunnut peittää hauen makua, joten säilytin ohjeen mahdollisimman simppelinä.

400 g haukifilettä (Myös muu vaalea kala käy)
2 kananmunaa
3 dl kermaa
suolaa maun mukaan
valkopippuria
1 rkl sitruunamehua
3 rkl silputtua tilliä.

Voita paistamiseen

Monissa ohjeissa sanotaan, kalan jauhamisen onnistunvan tehosekoittimella. Oma blenderinini ei kuitenkaan saanut kalaa silpuksi, joten minun oli turvauduttava lihamyllyyn, jolla jauhaminen luonnollisesti onnistui. Kun kala on jauhettu, lisää muut aineet ja sekoita takina tasaiseksi. Jos monitoimikoneessa jauhaminen onnistui voi taikinan sekoittaa suoraan siellä.

Muotoile taikinasta noin sentin paksuisia pihvejä. Paista pihvejä pannulla voissa, jotta ne saavat kullanketaisen värin. Pihvit voi tarjoilla haluamiensa lisukkeiden kanssa esimerkiksi perineinen perunamuusi toimii loistavasti.

Haukipihvit itsessään ovat aika mietoja, joten halutessaan niille voi tehdä lisukkeeksi kastikkeen. Helpoimmalla pääsee varmasti kermaviilikastikkeen kanssa mutta tilanteesta riippuen esimerkiksi kalaliemipohjaisella, valkoviinillä viimeistellyllä kastikkeella saa annokseen juhlan tuntua :)

Haukipihvit rucolapedillä. Kuvasta unohtuivat parmesanlastut!

sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Leivontasunnuntai

Vietin tänään sunnuntaita vanhempieni luona. Mielestäni yksi parhaista asioista ruuanlaitossa on yhdessä tekeminen, ja leivoimmekin äitini kanssa monta tuntia ja pellillistä.



Sämpylöiden päällä auringonkukansiemeniä




Nämä sämpylät teimme osittain grahamjauhoista. Mausteena niissä on murskattuja saksanpähkinöitä ja siirappia.

Sämpylätaikina

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
4 dl grahamjauhoja
3-4 dl sämpyläjauhoja
3-4 dl vehväjauhoja
2 dl saksanpähkinä rouhetta
2 rkl siirappia
1/2 dl öljyä
Omenapiiras, jonkä päällä kanelissa pyöriteltyjä omenan palasia. Piiraista olisi tullut mehevämpiä, jos olisimme laittaneet viipaleiden alle omenasosetta, jota käytimme korvapuusteissa, mutta laiskuus iski, ja hyviltä ne maistuivat noinkin!



Voisilmäpullia


Myös sää suosi tänä sunnuntaina, kun aurinkokin näyttäytyi


Omenakorvapuusti, sisällä kanelisokerin ja margariinin lisäksi omenasosetta.







perjantai 28. syyskuuta 2012

Lempeän tulinen linssikeitto

Lukuisista yrityksistä huolimatta, minulla on tapana tehdä ruokaa kerralla valtava määrä. Tästä ohjeesta keitto tulee suuri kattilallinen, joten ohjeen voi halutessaan tehdä vaikkapa puolikkaana.

Mielestäni on ihana tehdä tomaattipohjaisia keittoja tuoreista tomaateista. Tässä ohjeessa turvauduin myös osittain tomaattimurskaan. Monissa keitto-ohjeissa tomaatit kaltataan, mutta mielestäni se on aika työlästä enkä häiriinny tomaatinkuorista ruuassani, päinvastoin. Halutessaan tomaatit voi tottakai kaltata (hyvät ohjeet löytyvät googlettamalla) tai korvata tomaattimurskalla.

2 sipulia
1 suuri valkosipuli
1 rkl öljyä
3 rkl currytahnaa
3,5 dl punaisia linssejä
kilo kypsiä tomaatteja
500 g tomaattimurskaa
1 tlk (noin 400 g) kookosmaitoa
2 tl jeeraa
3 rkl sambal oelekia
suolaa maun mukaan

Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä. Lisää currytahna ja paista hetki. Lisää pilkotut tomaatit ja hauduta muutama minuutti, tai kunnes tomaatit alkavat mehustua kunnolla. Huuhtele linssit ja lisää ne keittoon yhdessä tomaattimurskan kanssa. Anna kiehua noin viisitoista minuuttia. Lisää kookosmaito ja jeera ja mausta mausta suolalla makusi mukaan.


tiistai 25. syyskuuta 2012

Antiokia Atabar

Olen vierraillut Eerikankadulla sijaitsevassa Antiokiassa muutamia kertoja ja jokaisella kerralla olen ollut tyytyväinen. Monille (itseni mukaan lukien) turkkilaisesta ruuasta tulee ensimmäisenä mieleen kebab, mutta kuten Antiokia osoittaa se on paljon muutakin.

Sunnuntai-iltapäivänä paikka oli rauhallinen ja palvelu ystävällistä. Omaa mieltäni lämmittää suuresti ruokalistalla olevien kasvisvaihtoehtojen runsas määrä, mutta myös lihansyöjille löytyy paljon vaihtoehtoja.

Muu seurue jakoi kolmisin suuremman alkupalalautasen, joka maksoi 20 euroa. Se sisälsi erilaisia tahnoja, esimerkiksi munakoisotahnaa ja hummusta sekä esimerkiksi fetaa, oliiveita, viininlehtikääryleitä ja lämmintä leipää. Annos oli mielestäni aseteltu esille harvinaisen kauniisti




Myös oma alkuruokani tomaattikeitto oli ihanaa


Pääruuaksi minun oli pakko testata falafelejä, jotka olivat tosi maukkaita. Kaukana niistä joita olen monesti syönyt aamuyön tunteita. Myös kesäkurpitsapihvit, sekä lammasruukku saivat kiitosta. 

Falafelejä, tomaattikastiketta, hummusta ja tsatsikia


sunnuntai 23. syyskuuta 2012

marinadi tofulle

Marinoin alkuviikosta pitkästä aikaa tofua, ja hullaannuin siihen niin kovasti, että olen syönyt sitä tällä viikolla neljänä päivänä.


Salaaatti, jossa marinoitua tofua, linssejä, vuohenjuustoa ja oliiveita

1 dl soijaa
1 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
turetta chiliä tai chilitahnaa
1 tl inkivääritahnaa
1 valkosipulin kynsi
kourallinen korianteria
0,5 tl seesamiöljyä

Sekoita marinadin ainekset kulhossa  keskenään ja lisää joukkoon pilkottu valkosipulinkynsi sekä silpputtu korianteri. Pilko tofu käyttötarkoitukseesi sopiviksi paloiksi, kuutioiksi tai siivuiksi. Lisää palat kulhoon ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia, mieluiten pidempään, jopa yön yli. Marinoinnin voi tietysti suorittaa myös muovipussissa, tyyli on vapaa.

Marinoidun tofun voi tietysti käyttää sellaisenaan, mutta minusta siitä tulee kaikkein parasta kun sen paistaa pannulla öljyssä. Tofua olen käyttänyt esimerkiksi wok-ruokiin ja patoihin sekä salaatteihin.


Luottotuotteeni, chilitahna Aasialaisesta kaupasta

torstai 20. syyskuuta 2012

Omenasose kahdella tapaa

Kotimaiset omenat ovat täällä! Sen lisäksi, että syön niitä viikoittain kilokaupalla teen niistä usein sosetta. Kestosuosikkini omena-puoukkasoseen lisäksi halusin valmistaa jotain uutta ja päädyinkin maustamaan soseen vaniljatangolla ja kanelilla. Itselläni ei ole tapana lisätä omenoiden joukkoon kovin paljoa sokeria, joten se ei säily hillon tapaan, mutta sen voi erinomaisesti pakastaa.

Omena-Puolukkasose

Noin kilo omenoita
2-3 desiä puolukoita
1,5 dl vettä
Sokeria maun mukaan, itse taisin laittaa 1,5 dl




Pilko omenat kuutioitksi ja lisää kattiaan veden ja puolukoiden kanssa. Itse en kuori omenoita, mutta halutessaan sen voi toki tehdä. Keitä noin viisitoistaminuuttia, kunnes omenat ovat pehmeneet. Soseuta sauvasekottimella tai blenderillä ja mausta sokerilla.




Tämä omena oli harvinaiseen kauniinvärinen yksilö

Vaniljatanko
Vanilijalla ja kanelilla maustettu omenasose

noin kilo omenoita
vaniljatanko
1 tl kanelia
1,5 dl vettä
sokeria maun mukaan

Lohko omenat ja lisää kattilaan veden kanssa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus eli siemenet omenoiden joukkoon. Lisää kaneli ja anna kiehua noin vartti, kunnes omenat ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekottimella tai blenderillä. ja mausta sokerilla. Itselläni tämä sose ei kaivannut sokeria oikeastaan ollenkaan. Vaniljatangon voi toki korvata vaniljasokerilla.







tiistai 18. syyskuuta 2012

Sushin valmistusta

Teimme viikonloppuna muutaman ystäväni kanssa sushia. Työskentelin jokunen vuosi sitten kahvilassa, jossa myytiin myös sushia ja paikalla oli päivittäin sushikokki. Sain häneltä jonkin verran oppeja, joista tosin suuri osa on valitettavasi jo unohtunut. (Esimerkiksi lauantainen California-rullani muistutti lähinnä halkoa)

Kurkkutikkuja makirullien sisälle

En kuitenkaan ole mikään sushispesialisti, joten en kerro sushin valmistamisesta nyt kovin yksityiskohtaisesti, onhan netti asiantuntevia ohjeita pullollaan. Sellaisen neuvon haluan kuitenkin antaa, että sushivälineitä kannattaa hankkia Aasiakaupoista, joissa ne ovat laadukkaita ja huomattavasti edullisempia, kuin esimerkiksi suurissa ruokakaupoissa. Hakaniemessä näitä kauppoja sijaitsee useita. Oma suosikkini on Kolmannen linjan liike nimeltään Aasialainen kauppa. Kaupasta olen ostanut aina kaikki sushiin tarvittavat vähän erikoisemmat raaka-aineet, esimerkiksi norit (merileväarkit), sushiriisiä, riisiviinietikkaa, soijaa ja wasabia, sekä muutamia omia suosikkejani, joista kerron tarkemmin alempana.


Gari. Inkivääriä


Inari eli friteerattu soijakuori, jonka sisälle laitetaan riisiä. Makea kuori suolaiseen soijaan dipattuna on ihana yhdistelmä! Näitäkin löytyy Aasialaisesta Kaupasta


Askartelimme nigireille vyöt

Valmiita makeja. Lohi-kurkku ja Rapu-avokado. Sisällä myös wasabimajoneesia



Ebi. Tämä pakkaus maksoi Aasialaisessa kaupassa reilut 6 euroa, kun Annankadun japanilaisessa Tokyakanissa siitä saa pulittaa 15 euroa



Vinkkinä! Edellisellä kerralla tein siikanigireitä, joiden seuraksi löysin netistä suosituksen valmistaa Ponzukastiketta, johon nigireitä kastettiin soijan tavoin. Taivaallista! 












sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Suppilovahvero-kesäkurpitsalasagne

Lasagne on mielestäni parasta suununtairuokaa. Sillon tavallisesti ole kiire mihinkään ja ruuanlaittoon saa varata useamman tunnin, luksusta!  Lasgnea kannattaa tehdä kerralla kunnon satsi, sitä voi tarvittaessa esimerkiksi pakastaa.



Litra suppilovahveroita
voita
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 porkkanaa
8 dl tomaattimurskaa
Suolaa
Pipppuria
kuivattau basilikaa

soijarouhetta (Tässä ohjeessa soijarouhetta ei turvoteta etukäteen. Toisin kuin lasagnelevyt, kesäkurpitsasiivut eivät ime itseensä nestettä, joten uunissa soijarouhe sitoo nestettä itseensä)

2 kesäkurpitsaa

2 rkl voita
3/4dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
200 g emmental juustoraastetta

Tomaattikastike
Raasta porkkana raastimen suurimmalla terällä. (Olen monesti miettinyt miksi kasvislasagneihin tulee AINA porkkanaa, niin myös tähän versioon)
Pilko sienet palasiksi ja lisää ne kuumaan kattilaan, jolloin niistä haihtuu nestettä., pyörittele rauhassa muutama minuutti.
Lisää nokare voita, pilkottu sipuli ja valkosipuli, pehmittele voissa. Lisää porkkanaraaste.
Kaada kattilaan tomaattimurska ja hauduta rauhassa, jotta kastikkeesta tulee oikein paksua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Valkokastike
Lisää kattilaan voi ja anna sen sulaa, ripottele joukkoon jauho ja ruskista sitä hetki voissa.
Tässä vaiheessa kannattaa ottaa käyttöön vispilä. Kaada joukkoon pikkuhiljaa maitoa kokoajan sekoittaen. Sekoittele kastiketta ja anna sen sakeutua.
Lisää joukkoon noin 150 g emmental-raastetta, loput säästetään lasagnen päälle.

Kesäkurpitsat on kätevin leikata juustohöylällä pituussuunnassa, jolloin niistä tulee tarpeeksi ohuita viipaleita.

Aloitetaan lasagnen kokoaminen. Vuokaan ladotaan tomaattikastike, jonka päälle ripotellaan kourallinen soijarouhetta (minun kourani on aika pieni). Sen päälle valkokastike ja kesälurpitsasiivut(kesäkurpitsasiivujen päälle voi maun mukaan ripotella hieman suolaa). Viimeiseksi tulee valkokastike, jonka päälle ripotellaan loput juustoraasteesta.



Paistetaan uunissa 175 asteessa reilu tunti. Anna vetäytyä ennen tarjoamista.

Lasagnen leikattavuus paranee huomattavasti sen jäähtyessä

Itselläni tomaattikastiketta jäi hieman yli, mutta sitä voi sydä oikeastaan minkä tahanasa kanssa, tai sellaisenaankin. Itse söin sitä munakkaan välissä tomaattisiivujen ja vuohenjuuston kanssa.


keskiviikko 12. syyskuuta 2012

(Opiskelijabudjetin) Kir-Royal

Näin pikkulauantain kunniaksi ajattelin kertoa tämänhetkisestä suosikkijuomastani, Kir-Royalista. Minun viikkoni jatkuu edelleen hektisenä, joten oma menojalkani saa vipattaa tänään vain makuuhuoneeseen. Toivottavasti joku muu nauttii puolestani. Yleensä koktailien valmistus kohdallani katuu siihen, että ainesosia juomissa on aivan liikaa kerralla ostettavaksi. Tämän juoman kohdalla ei ole sitä ongelmaa, sillä ainesosia on vain kaksi. Oikeaan Kir-Royaliin kuuluisi ylhäisen nimensä mukaan luonnollisesti shampanja, mutta minun kohdallani on tyytyminen kuivaan kuohuviiniin. Olen tavallisesti käyttänyt kuivaa Cavaa tai Proseccoa.

Mustaherukkalikööri
Kuiva kuohuviini





















1-2 cl mustaherukkalikööri
10-12 cl kuohuviini



maanantai 10. syyskuuta 2012

kesäinen lohiseljanka

Syksy tekee kiivaasti tuloaan. Koleudessa on muutama hyväkin puoli, esimerkiksi se, että keitot maistuvat usein paremmalta kylmällä ja pimeällä säällä. Tässä reseptissä on paljon tuoreita kasviksia, jotka ovat juuri nyt parhaimmillaan.



1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
2 desia kaalisuikaleita
3 tomaattia
reilu litra kasvislientä
140 g (tuubillinen) tomaattipyreetä
300 g lohta kuutioina
pari kourallista pitkiä vihreitä papuja
50 g pinaattia
200 g sinisimpukan lihaa
1,5 dl oliiviviipaleita

Pilko sipuli, valkosipuli ja porkkanat. Pehmittele niitä hetki öljyssä ja lisää kaalisuikaleet sekä tomaattikuutiot. Anna kypsyä muutama minuutti.
Lisää kasvisliemi ja tomaattipyree. Anna hautua kannen alla kymmenisen minuuttia.
Haudutuksen jälkeen lisätään lohipalat, silputtu pinaatti ja pilkotut pavut. (Pavut voi lisätä jo aiemmin, mutta omasta mielestäni niissä täytyy olla vielä purutuntumaa). Kiehauta muutama minuutti.
Aivan lopuksi joukkoon lisätään simpukat ja oliivit. Simpukoita ei saa keittää, jotteivat ne sitkisty.
Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.